La paludiculture – promouvoir l’innovation socio-écologique dans un contexte local

Case number : 9 100 2022 005
Case published in the International Journal of Case Studies in Management, Vol. 20, No. 3
Author :  Rafael Ziegler
Date :  2022-07-26
Teaching notes included :  Yes
Abstract

Les tourbières modifiées et drainées contribuent à environ 5 % des émissions mondiales de gaz à effet de serre d’origine anthropique. Le remouillage des tourbières est donc important pour la protection du climat et le développement durable. La paludiculture (agriculture en zone humide) cherche à favoriser le remouillage des tourbières, en permettant aux agriculteurs de participer à de nouvelles solutions d’agriculture en zone humide. Ce cas invite à l’analyse et à la réflexion sur la première étape de l’adoption locale d’une innovation : comprendre les différentes perspectives des parties prenantes et déterminer comment collaborer avec les acteurs publics et privés pour obtenir le soutien de l’adoption locale. Le cas retrace l’histoire d’une jeune femme chargée d’un projet de paludiculture.

Teaching objectives
  • Analyser le premier stade de l’adoption d’une innovation et la collaboration dans un contexte complexe d’acteurs et d’institutions multiples
  • Évaluer les possibilités de même que les obstacles culturels, économiques et politiques, en ce qui a trait à l’adoption de l’innovation en matière de durabilité dans un contexte local
  • Comprendre la paludiculture – innovation pour le climat et les utilisateurs de la terre.
Primary domain :  Business ethics  - Sustainable development
Secondary domain :  Not available
Sectors :  Agriculture, forestry, fishing and hunting
Type of document :  Traditional case (Descriptive or analytical case)
Event location :  Allemagne
Year of start of the event :  Not available
Year the event ended :  Not available
Business size :  Not applicable

Paludiculture – Fostering Socio-ecological Innovation in a Local Context

Case number : 9 100 2022 005
Case published in the International Journal of Case Studies in Management, Vol. 20, No. 3
Author : 
Date :  2022-07-26
Teaching notes included :  Yes
Abstract

Only the abstract is available in English.

Modified and drained peatlands contribute to about 5% of global anthropogenic greenhouse gas emissions. Thus, the rewetting of peatlands is important for climate protection and sustainable development. Paludiculture, or wet agriculture, seeks to advance peatland rewetting, allowing farmers to be part of new wet farming solutions. This case invites analysis and reflection on the first step in the local adoption of an innovation: understanding the different perspectives of stakeholders and determining how to collaborate with public and private actors to gain support for local adoption. The case tells the story of a young woman in charge of a paludiculture project.

Primary domain :  Business ethics  - Sustainable development
Secondary domain :  Not available
Sectors :  Agriculture, forestry, fishing and hunting
Type :  Traditional case (Descriptive or analytical case)
Event location :  Allemagne
Year of start of the event :  Not available
Year the event ended :  Not available
Business size :  Not applicable